Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli

Publikováno: Chilli recepty

Pokud jste příznivci této komplikovanější zeleniny, váš vztah k ní nabude nový rozměr. Jestli jste doposud patřili mezi zaryté odpůrce těchto mnohdy špatně připravovaných a tudíž nahořklých, rozmatlaných kuliček známých ze školní jídelny, věřte mi, že se zamilujete. Tak jako já. U tohoto salátu potřebujete trochu trpělivosti na začátku, ale samotné vaření trvá pouze v řádu pár minut. Odměnou vám pak bude fantastická kombinace, vytěsněné negativní vzpomínky a neuvěřitelný chuťový zážitek.

Suroviny pro 4 porce:

 

  • 500g růžičkové kapusty
  • 100g – 120g slaniny (může být anglická, nebo ještě lépe tyrolský špek)
  • 100g sušených, pecek zbavených švestek
  • 100g šalotky
  • 2 čerstvé chilli papričky (nejlépe thajské chilli, ale může být i Habanero)
  • Krémové balsamico
  • Hrubozrnná mořská sůl
  • Olivový olej 2 lžíce

 

 

Postup přípravy:

Pod studenou vodou omyjte kapustu, odřízněte spodní část, která drží lístky pohromadě, a ty následně opatrně oloupejte, chce to trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Zůstane vám malé „srdíčko“, které můžete použít třeba do polévky.

Šalotku nakrájejte na jemné plátky, špek a sušené švestky na kostičky.

Na rozpálené pánvi s olivovým olejem orestujte po dobu dvou minut šalotku a slaninu. Přidejte chilli papričku a sušené švestky, opět dvě minuty orestujte, vložte lístky kapusty, krátce prohoďte, zakapejte dle chuti balsamicem, ale nenechávejte ji na pánvi déle než minutu.

Vložte na talíř, dle chuti posypte několika krystalky hrubozrnné mořské soli a užívejte si báječné kombinace slaniny, švestek, chilli a růžičkové kapusty, která snad získá místo ve vašem srdci i jídelníčku. Podávejte ideálně s čerstvým bílým pečivem.

 

Klíčová slova:

Komentář

Antispam kód