Nejnovější příspěvky

Rss

Pokud jste příznivci této komplikovanější zeleniny, váš vztah k ní nabude nový rozměr. Jestli jste doposud patřili mezi zaryté odpůrce těchto mnohdy špatně připravovaných a tudíž nahořklých, rozmatlaných kuliček známých ze školní jídelny, věřte mi, že se zamilujete. Tak jako já. U tohoto salátu potřebujete trochu trpělivosti na začátku, ale samotné vaření trvá pouze v řádu pár minut. Odměnou vám pak bude fantastická kombinace, vytěsněné negativní vzpomínky a neuvěřitelný chuťový zážitek.

Zobrazit

V zimním období je přísun vitamínů víc než nutností a pokud jsou v takové chutné formě, jako je tomu u tohoto receptu, je to ještě lepší. Čínské zelí je dostupné prakticky po celý rok, obsahuje více vitamínu C než citron, draslík, hořčík, vápník a mnoho dalších užitečných látek. Další suroviny jako je paprika, zázvor a chilli pak umocní příznivý vliv na zdraví.

Zobrazit

Pokud si myslíte, že cuketu musíte vždy jen trápit v trojobalu, v troubě nebo na grilu, zkuste tento recept. Syrová cuketa má velmi jednou chuť, inklinující k okurce a je krásně křupavá. Navrch rukola nebo polníček, zakápnutá chilli pestem s limetou, mátou, chilli. Krémové balsamico vám pak zařídí sladkou tečku a vyvážení chutí.

Zobrazit

Jasně, to všichni známe. Ale jak ji udělat jemnou, máslovou, s chilli, česnekem a bylinkou? Bude grilovaná, přitom krásně šťavnatá, voňavá a taky trochu HOT!

Zobrazit

V jednoduchosti je krása. To potvrzuje i tento galicijský recept na přípravu tradičních, právě dozrávajících chilli, Pimientos de Padrón, které vynikají svojí nevyzpytatelnou pálivostí. Získají si Vás svou nezaměnitelnou chutí i vůní a skvěle se hodí jako příloha, nebo chuťovka k letnímu grilování.

Zobrazit

Sezóna pěstování chilli v našich končinách jde do finále a tak určitě přemýšlíte o tom, jak s úrodou naložit. Výchozích cest jak uchovat materiál, který v zimě zahřeje, je několik a my si jich tu pár představíme. Základním pravidlem téměř u všech je, sklízet zralé plody, neboť právě ty obsahují nejvíce aromatických silic a dalších prospěšných látek.

Zobrazit

Vzhledem k tomu, že se množí dotazy na toto téma, rozhodli jsme se zveřejnit velmi stručný návod jak na to. Pokud se tedy rozhodnete nechat si rostlinu i pro další sezóny, což se například u Capsicum Chinense nebo Pubescens více než hodí, stačí postupovat podle následujícího návodu a přiložené fotografie.

Zobrazit

Pokud patříte mezi milovníky masa a chilli, vyhněte se tomuto receptu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že si vypracujete doživotní závislost. Taky vás požene kupředu cena, protože cesta domácí výroby je zlomek toho, za co koupíte pytlík s pár gramy na benzince. A jak na to? Je to úplně jednoduché.

Zobrazit

Pohled na sazenice a jejich prorůstající kořínky klíčícím médiem, ať už je to jiffy, RW, nebo naplněný sadbovač, nám jasně říkají „chci do většího tati!“ Takže hurá na přesazování. Věčným tématem je objem, do kterého bychom měli dát naše juniory, než půjdou na finální místo – volnou půdu, nebo květník.

Zobrazit

Touto dobou se zcela bežně množí dotazy na téma bílé plísně na povrchu. Je to sice chyba, ale není to nic tak hrozného, jak to na první pohled vypadá a dá se to hravě zachránit. Důvody můžou být v zásadě dva. Nejběžnější je přemokření a nedostatečné dýchání substrátu nebo jste si domů přinesli zaneřáděný substrát spory plísní (buď nepropařený, nebo špatně skladovaný). Oboje má za následek, že se začne tvořit takový lehký "camembertový" závoj, který roste a roste.

Zobrazit

A je to tady! Celou minulou sezónu jste slintali co byste zasadili, sháněli semínka a nemohli se dočkat těchto dnů. Pokud už tedy máte osivo, je důležité si naplánovat, kdy budete co klíčit. Protože ne všechny druhy klíčí stejně dlouhou dobu a navíc některé rostou následně rychleji. Vše je plánováno tak, aby nám do folníku nebo na záhon šly po "zmrzlých" (tedy cca v půlce května) hezky rostlé sazenice. Důležitou roli hraje to, kde budete mít sazenice, pokud pod výbojkou, klidně si ukrojte nějaký ten týden, jestli na parapetu, tak by toto mělo odpovídat, jestli zářivka, tak máte taky ještě týden k dobru.

 

Zobrazit

Nečekejte nějaké extradlouhé texty a přespříliš hluboké detaily. A proč? Protože na tom nic není. Pěstovat papriky je jednodušší než naučit dítě na nočník. Rostliny mluví svým jazykem a řeknou vám úplně vše co potřebují. Je to jen o tom jim umět porozumět.

Zobrazit