Proč pěstovat chilli

Historie chilli

První doložitelné zmínky o chilli (nebo také chili, chiles, chilles,..) jsou z roku 7500 př.n.l. A to z oblasti dnešní Jižní a střední Ameriky. Odtud se začátkem 16. století při mořeplaveckých výpravách rozšířily do celého světa, kde došlo k domestikaci plodin a zařazení do tradiční kuchyně. A to jak v Evropě, Asii, dálném a středním Východě, Austrálii i Severní Americe.

 

Kolik druhů chilli papriček existuje a do jakých skupin a podle čeho se dělí?

Na světě existuje necelých 4 000 odrůd papriček které se dělí do druhů podle botanických měřítek. Největší zastoupení má pět druhů, ale stále se objevují nové. Hlavně ve směru těch divokých, tedy wild chilli. Základní druhy jsou:

Capsicum Annuum - tu všichni známe z obchodů v zastoupení sladké papriky. Těm se daří v mnoha zemích Evropy.

Capsicum Chinense - pochází většinou z oblasti Karibiku a Indie. Tedy z tropů a proto jsou mnohem jedovatější po stránce pálivosti. Chuť, vůně i tvar je naprosto úžasná. Nese stopy exotického ovoce jako je mango, papaya, limetka, citron, mandarinka, pomeranč. Zástupci tohoto druhu patří mezi držitele světových rekordů po stránce pálivosti. V současné době je to Carolina Reaper, jejíž hodnota SHU (Scovilleho jednotek pálivosti) dosahuje až 2 200 000.

Capsicum Baccatum - původní domovinou je opět Jižní Amerika. Rosliny jsou velmi keřovité a středně pálivé plody mají oříškovou a citrusovou chuť s větším obsahem hořčiny.

Capsicum Frutescens - jsou většinou drobné plody vyznačující se zpravdla růstem plodů směrem k nebi. Nejznámnějším zástupcem tohoto druhu je odrůda Tabasco, z níž se vyrábí stejnojmenná omáčka.

Capsicum Pubescens - také pochází z Jižní Ameriky a není úplně nejjednodušší rostlinou na pěstování z důvodu požadavků na poměr teplot, světla i hnojiva. Pokud se Vám ji však podaří dopěstovat až k plodu, odmění Vás šťavnatou pochoutkou s nepopsatelnou chutí. 

 

Jaké účinné a pro zdraví užitečné látky chilli papričky obsahují? Při jakých nemocech pomáhají?

Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Kdo nemá v oblibě mléko, může si ústa vypáchnout sklenkou silné kořalky, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu.

Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.

Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám habanera.

 

Prokázány jsou pozitivní účinky při léčbě těchto nemocí:

- trombózy

- křečové žíly

- omrzliny

- podlitiny, hematomy

- hadí uštknutí

- Raynaudova choroba

- otrava potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným suši, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)

- srdeční arytmie – kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia

- diabetes mellitus – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru

- ateroskleróza

- usazování hlenů v plicích

- alkoholismus

- podchlazení

- řezné rány – kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení

(část textu převzata z wikipedia.cz)